tisdag 18 februari 2014

Splashed White

Jag läste en intressant artikel nyss angående skäcktypen splashed white och dess förekomst inom finnhästen. Den finska forskaren Valto Klemola forskade på 30-talet om det skulle finnas den överlag sällsynta genen inom finnhästen men hans teorier slopas i tro om att det skulle vara sabinon och blåögda sabinomutationer som han arbetat med.

Efter millennieskiftet dök det dok upp ett foto, fotat vi Sandudd (Hietaniemi) i Tölö 1908. Det finns inte dokumenterat någonstansatt det är en finnhäst, men även det otränade ögat kan se att hästen är en representant för vår enda inhemska ras.

2012 gentestades finnstoet Intiaani för både sabino och splashed white på ett universitet i Kalifornien. Testresultatet var banbrytande, Intiaani var nämligen negativ för sabino men positiv och heterozygot för splashed white. Detta betyder att Klemola hade rätt hela vägen och vi kan stoltsera med ytterligare en färg hos vårt kulturarv. Det faktum att färgen i sig är sällsynt och förekommer endast hos gottlandsrusset och några amerikanska och autraliensiska raser gör inte saken sämre.

Underbart att hitta sådan ny fakta, både för examensarbetet, uppfödare och finnhästentusiaster. I like it!c. Signe Brander, hevosurheilu.fi

Okänd finnhäst, equinetapestry.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar