måndag 16 september 2013

Longering

Idag har vi satt igång ponnyn efter sjukledigheten. Då han travade mot oss i hagen var han helt ren på rakt, så skönt!

Jag fixade honom klar, för säkerhets skull lindade vi benen för extra stöd. Vi provade också mina nyinförskaffade sidotyglar. Dessa är lite kortare än Sandras så de passar Stormisen bättre. Vi började i högervarv och han var totalt ren. Förutom ett litet hjärnsläpp och lite spänningar i början gick det helt ok. Då det blev nytt varv blev det också orent.
GAAAAAAAHHHHHH!!! Vad är problemet?
Då jag fixade honom visiterade jag benet noggrannt och det var varken svullet eller varmt. Sandra kände på benet då vi märkte att han var oren, hon hittade inte heller något som var fel. Han var inte lika oren som för några dagar sedan, men långt ifrån ren. Suck och stön.
Vi tror (och hoppas) dock att felet nu ligger i hoven. Högra framhoven har nämligen blivit lite kantig och vi upptäckte även att den börjat rispa lite och tror att det är därför som han har problem med den.
Imorgon tar vi fram raspen i högsta hugg och provar rida efter det.
Men störande är det nog.

Mamma och Pappa kom hem från Lappträsk idag och med sig hade de två säckar Stormis-foder. Min kära bror hade varit så snäll att han varit in i Ridaaja i Borgå och hämtat foder åt mig då han kom hem från jobbet. Uppskattningen och tacksamheten är stor och dessa små vardagliga grejer betyder mycket för mig och gör allt så mycket lättare för tillfället. Tack!

Imorgon efter stallet då? Ja, det må bära eller brista.7 kommentarer:

 1. Usch, hoppas ni får koll på vad det är för någonting! :)

  SvaraRadera
 2. Bara ett litet tips. Ressu fick i besiktningen i longeringen + (alltså positivt) i höger sida, böjproven negativa (alltså rent igenom). När han röntgades hittade veterinären en reaktion i frambenet på höger. Han sa att väldigt ofta, hästar som tränas mycket på böjt spår, får en reaktion som först inte märks men som sedan kommer fram tydligare och tydligare. Det skulle kanske läns sig att kolla upp det innan det blir värre? Ressu fixades med två sprutor i baknäna då det var så lindrigt och i början..
  Vi hade ju veterinär från Tyskland, han var helt super!!! Ressu fick 3 dagar ridföebud sedan ridning på RAKT spår så mycket som möjligt..
  Men det finns ju Karenko på vermo :))

  SvaraRadera
 3. longering sliter ju jätte mycket på hästens ben. det enda som mår "bra" av det är ryggen. en annan sak att komma ihåg är att traven sliter medan galoppen stärker!

  SvaraRadera
 4. stormis blir int longerad så jätte ofta ,o ganska korta stunder =)han ha ju som 3 åring redan haft någo små strul med ena fram.

  SvaraRadera
 5. stormis blir int longerad så jätte ofta ,o ganska korta stunder =)han ha ju som 3 åring redan haft någo små strul med ena fram.

  SvaraRadera
 6. stormis blir int longerad så jätte ofta ,o ganska korta stunder =)han ha ju som 3 åring redan haft någo små strul med ena fram.

  SvaraRadera
 7. Jo jag vet att longering och trav sliter på hästen, men som Sandra skrev är det vanligtvis inte ofta och verkligen inte långa pass.
  Det att han nu blivit longerad mera är för att se hur benet fungerar och då tycker jag att det är bättre att longera än att rida.

  SvaraRadera