söndag 24 mars 2013

En välbalanserad häst

HÄSTmagazinet är nog en av de bästa tidningarna som finns. I senaste numret tar de upp hur otroligt viktigt det är att ha en välbalanserad häst, och hur man tränar fram det. Stormis var ju nog ganska så obalanserad då han kom till Sandra, men under den dryga månad han varit där har han blivit mycket stadigare och mera balanserad, en bra bit på väg alltså :)

Att ha en välbalanserad häst är  nyckeln till framgång oavsett vilken gren du håller på med. Med denna kloka mening inleds artikeln. Ju mera balanserad hästen är desto lättare är den att rida. För att utveckla balansen skall man låta och lära hästen att sluta gå på bogarna och uppmuntra den att bära sig mera och skjuta på med bakbenen.

Det bästa sättet att börja balansträna sin häst är mycket markarbete, just longering och tömkörning. Det har vi ju lagt stor vikt på med Stormis' träning, och det har nog betalat sig tillbaka. Framförallt traven har utvecklats väldigt bra, och vid tömkörning arbetar han nu fint och korrekt hela passet igenom. Bara han får lite mera muskler och balans så kommer han nog steg för steg att börja orka bära sig längre perioder i ridningen också.
Bara denna bedrövliga snö skulle börja smälta bort så att alla bommar skulle börja komma fram så att vi skulle kunna börja träna bommar med honom skulle balanstränigen och den rätta takten komma ännu ett steg längre. Nåja, sakta men säkert skall väl det börja våras :)

En annan bra och väldigt viktig pungt som kommer fram är ryttarens balans. För att få hästen att gå i rätt balans krävs det hundraprocentig  balans och kroppsmedvetenhet av ryttaren. Om ryttaren sitter fel måste hästen kompensera och korrigera ryttarens "dåliga" sits och balans vilket leder till att den själv inte kan arbeta korrekt. Sorligt nog får hästen för ofta felet för något som ryttaren gjort, kanske omedvetet och på grund av kunskapsbrist, men ändå. För att hästen skall kunna hitta balans krävs det att ryttaren hittat sin.

3 kommentarer:

  1. PUNGt! hahhahaha ja dör :D de skrivs me K lilla vän :)

    SvaraRadera
  2. Men den kan ja bjuda på ;)

    SvaraRadera