tisdag 6 augusti 2013

Tränsfunderingar

Det är så att Stormis "hoppträns", alltså hans bruna träns med mexikansk nosgrimma är aningen för stort. Det är märkt som "cob", men vi har gjort så många extrahål som det bara går och det är fortfarande lite för stort. Annars tycker jag att det är ettfint träns, men passformen och hästens välmående går ju före allt.

Så jag har funderat på att skaffa ett nytt, och kastas lite blan olika alternativ. Mexikansk nosgrimma sägs ju vara den behagligaste och vänligaste nosgrimman för hästen, så mexikanskt får det gärna vara, men inget måste. Jag har aldrig provat Stormis på remont, men ifall jag skulle göra det vill jag inte ha et sådant träns till hoppning.
Hööks hade massvis med fina träns i höstkatalogen, men inget superfint mexikanskt.. Dessa eviga I-landsproblem..

Några alternativ som jag hittat, och gillat.


www.hooks.fi

Så himla snyggt träns från Gold Medal, Hööks. Verkligen snyggt, och jag föll för det direkt. Detta är dock mera ett dressyrträns än hoppträns, vilket är supersynd. Men kanske Stormis behöver ett nytt dressyrträns så kan man byta nu och då.. (ironi) ;)

www.hooks.fi

Ytterligare ett översnyggt träns från Hööks, denna gång signerat Claridge House. Detta skriker ännu mer dressyr än det förra, men verkligen snyggt lika väl. Skulle verkligen behöva lite fler hästar nu så jag skulle få behov för dessa snygga träns.. ;)

www.horsepro.fi

Superfina mexikanska Grantham av märket BR. Vackert träns som ser kvalitativt ut, enda felet, om man nu kan kalla det fel, är att det är i en aningen ljusare nyans än martingalen och pansargjorden som jag har. Oberoende av det så står detta högt på listan. 

Sen finns ju okså alternativet att vänta på HIHS och se om där finns något som skulle säga klick, och kanske även på mässerbjudande.. Dessa livets svåra val..

7 kommentarer:

 1. Mexikanska nosgrimman är inte alls den mest behagliga nosgrimman för hästen med tanke på att den spänner åt vid det känsliga området under ganascherna samt klämmer ihop hästens mun vid lanerna utan att fixera bettet.
  En remontnosgrimma är, som namnet säger menad till unghästar som är mer känsliga i sin mun än vad en vuxen utbildad häst är och det torde vara den nosgrimman som orsakar minst obehag åt hästen. Den lämnar lanerna fria men hindrar bettet från att åka omkring inne i munnen, tvärtemot vad en mexikansk och en aachen gör.
  Jag själv använder nosgrimmor endast som prydnad (ett träns med en nosgrimma är en trevligare syn för ögat än ett utan, inte sant?), och spänner den bara så pass mycket att den inte åker omkring och skapar obehag åt hästen på så vis.
  Har du tagit dig en titt på PS of Swedens nya träns? De är kanske inte så himla fina att se på men de känns riktigt genomtänkta med tanke på hästens anatomi, där spänner man nosgrimman så att den inte kommer åt vare sig de känsliga lanerna eller klämmer fast tungan, även bettet ska hållas väl på plats vilket ju är en fördel om man har en häst som distraheras av ett oroligt bett.
  Deras Jump Off revolution är ju ett hoppträns och man kanske vänjer sig vid den lite annorlunda designen efter ett tag. Det stora plusset är ju att de håller hög kvalitet i lädret och deras klicksystem på pannbanden som gör att man kan byta pannband utan att ta isär hela tränset är ju fenomenal! Tränsen känns inte heller dyra med tanke på nytänket bakom alltihop :)
  Även Otto Schumacher och Schockemöhle torde ha träns med liknande specialnosgrimmor, samt nackstycken som är ergonomiskt utformade för att ligga så bra som möjligt på hästens känsliga huvud.
  Om du inte hittar nåt som faller dig i smaken så kan du alltid gå in på xtremehorsemakeover.com och designa ditt egna träns, dock kostar det en hel del mer än tränsen från Hööks. Dock använder de delar från OS och andra kvalitets sadelmakerier, så man får ju det man betalar för :) ändå är det billigare än om du går in på OS sida och designar själv där!

  //Cessi

  SvaraRadera
 2. Det var i en bettartikel i hästmagazinet var jag läste att den mexikanska är den mest behagliga, men här finns det väl också lika många åsikter och uppfattningar som det finns hästmänniskor. Remontnosgrimma har jag funderat just för att han är orolig i munnen.
  Jag tycker också att nosgrimman är där för att det är vackert, Stormis är både inriden och -körd helt utan nosgrimma, och jag ser det som en självklarhet att man inte spänner den :)

  Angående jump off revolution har jag funderat, likaså med micklemtränset, men de är inte riktigt i min smak. OS och xtremehorsemakover tycker jag är onödigt dyrt då tränset inte kommer vara i så stor användning.

  Jag tror jag väntar till HIHS så kan man se dem i verkligheten och känna på dem :D
  Tack för kommentaren :)

  SvaraRadera
 3. Det låter som att åka till HIHS och få möjligheten att känna och klämma är det bästa alternativet för dig :)
  Nätshopping i all ära, det finns nog inte mycket som slår glädjen att stå länge och väl och klämma på något lite dyrare som man suktat efter länge, och sen bestämma sig, betala och gå iväg med påsen i handen :D Hälsningar en true shopaholic :)
  // Cessi

  SvaraRadera
 4. Varför ska de måsta va så dyrt då? :D Finns massor med fina träns till en billigare peng som fungerar minst lika bra!
  Och Båå jag har oxå läst samma som du om mexikanskt, men det var någon annanstans, och som jag nu inte minns just nu var fasen det var *typiskt* -.-'

  SvaraRadera
 5. När vi var på pantsu träningarna provade jag första gången en remont på Ressu, piia förklarade att det är en nosrem som blivit bortgömd och som många ser som "gammaldags" men som hon själv rekommenderar alla med unghästar att rida på, för remont betyder ju faktiskt :"unghäst",
  Och ja,, Ressu har aldrig varit lika behaglig och MJUK som han är med det, så OS medaljören vet nog vad hon släpper ut från sin mun ;) men alla har olika åsikter, så är det med allt inom denna hobby/bransch :)

  SvaraRadera
 6. Ingen har sagt nåt illa om remontnosgrimmor och att de inte skulle fungera bra :)

  SvaraRadera
 7. De e nog bara att söka sej fram till va som passar hästen bäst!!=)

  SvaraRadera