fredag 8 februari 2013

Hästkött: äta eller inte äta?

Det har ju varit mycket i medierna om snabbmatskedjan Burger King och det att det hittats spår av hästkött i deras hamburgerbiffar. Imorse då jag lyssnade på Succe'morgon till mitt morgonkaffe sade damen i nyheterna att Findus blivit fast för att ha använt hästkött i en lasagne som lanserats som gjord endast på nötkött. De deklarerade också att hästköttet i sig inte är farligt (nä, påriktigt..?) men att köttet kunde vara behandlat med en hästmedicin som kan framkalla cancer hos människan. Denna lasagne skulle heller inte säljas i Finland.

Då jag var liten var jag sjukligt Greenpeace och hade nog lite nationalsocialistiska drag då det gällde gulliga, fluffiga små djur och att äta kött. Mina föräldrar lurade mig till att äta kött med den metoden att vi bara åt lejon (nöt/gris), gam (höna) eller haj (fisk) i vårt hus, lite komiskt nu då jag ser på det.
Då det gick upp för mig att mina kära föräldrar kanske inte riktig pratar sanning angående lejongryta totalvägrade jag för kött, och det höll i sig väldigt länge, på den senare tiden inte så mycket på grund av kampen för fluffiga kalvars rättigheter utan för att jag tyckte att kött inte smakade gott. Nu de senaste 2-3 åren har jag sakta börjat lära mig att äta kött, allt förutom gris. Framsteg :)

Och snälla, missförstå mig inte nu, jag kämpar fortfarande för fluffiga kalvars rättigheter. Nä, greenpeace tycker jag skall dra dit inte ens peppar växer så länge alla gulliga små djuraktivister inte vet ett skvatt om vad de predikar för. Välkomna hit och klaga på våra djur, jag har känsliga reflexer ;)

Men vad tycker ni, äta eller inte äta häst? Personligen skulle jag inte äta Stormis. Jag skulle heller inte äta hästburgare eller fabrikslagad hästlasagne, men jag skulle heller inte äta fabrikslagad nötlasagne så länge det går att undvika. Detta på grund av att jag är ganska kräsen då det gäller de råvaror jag använder i min matlagning och jag köper inte färdig mat, inte på grund av vilket kött som används. Så ja, jag äter häst. Det är ett fint, magert och mörkt kött, varför inte äta? Hellre skulle jag skicka Stormis till slakt än "kiertoon" så att han skulle gå igenom många olika hem för att till slut ändå hamna till slakt. Detta om jag någonsin skulle hamna ta beslutet att göra mig av med honom, detta kommer jag kämpa emot med tänder och klor. Mycket humanare enligt mig.

Vad tycker ni?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar