onsdag 5 juni 2013

Uteritt och foderfunderingar

Idag har det varit en riktig sommardag igen. Vill inte klaga, men kanske 20-22 grader skulle räcka? Just sayin'..

Stormis fick en skön uteritt idag medan jag följde med på cykel. Det mesta skritt och trav varvat med korta, lugna galoppintervaller. Jag vill inte ha honom helt sönderjobbad nu i värmen då han ännu inte har konditionen riktigt på topp, även om den nog blivit bättre. Länken vi gjorde idag var ungefär en halvtimme, men han var ganska svettig då vi var hemma tillbaka.
Stormis var fin under dagens länk. Han var framåt och hade fina gångarter, ingen stelhet eller orenhet fanns med i ordboken.

Jag köpte också ett nytt foder idag, Racing Builder Mix. Jag har lite taggarna utåt mot Racing (vet ärligt inte varför, men hört negativt från både höger och vänster) men det var det enda "muskelbyggande" fodret vi har i Agri förutom Build Up. Jag matade Stormisen med Build Up då han var 3-4, utan någon effekt what so ever.  Nu säger jag inte att det är ett dåligt foder, men för oss fungerade det bara inte.
Det står på Finska Foders hemsida att man skall av Builder Mix mata hästar för uppehälle och lättare träning, räknar Stormis till denna kategori, med 1,8-5 liter mysli /dygn. Öh? Nädå. Fem liter kraftfoder per dag till Stormisen? Över min döda kropp. Nu i början fick han typ en dl blandat med det gamla fodret, det skall sakta ökas tills han äter sisådär en liter av myslin/dygn. Effekten (om det finns någon) lär väl komma lite långsammare, men vi har inte bråttom.

Personligen skulle jag aldrig mata en häst med så mycket kraftfoder om dagen, oberoende av vad det är för häst. Ju mindre, desto bättre är min filosofi. Hästens matsmältningskanal (hästen har den känsligaste magen utav alla domesticerade större husdjur) är inte designad för att bryta ner massor med starkt kraftfoder, utan drivs på långa fiber.
Sedan är det ju fakta att med rätt mängd och kvalitet på grovfoder och mineraler är det fullt möjligt att träna och tävla en travare av elitnivå. Med goda resultat. Det finns flere studier och experiment med goda resultat gjort på just detta ämne från SLU, vilket inte heller är den sämsta källan.

Detta är mina åsikter, och som bland allt inom hästsporten finns det lika många synpunkter och åsikter om utfodring som det finns hästägare. Och det är kanske bra, tänk så tråkigt om vi alla vore likadana :)

6 kommentarer:

 1. Av criollos får man mata MAX 1 liter om dagen (till hårt arbetande häst) och det stå även på säcken..
  Till "vanliga" är det 0,5 l. Och till det ska man i te ge några extra tillskott för allt finns me i det :). Och jag har redan märkt skillnad'!

  SvaraRadera
 2. Det är just ett av "felen" I Racing's foder att man skall ge såna hiskeliga mängder tycker jag. Hoppas så blir det ändå något resultat, vad kul om du fått resultat :)

  SvaraRadera
 3. Det är tyvärr där som problemet ligger med Racings foder, att man måste mata såna där fantasimängder för att nå önskat resultat.. Du lär tyvärr inte få någon effekt alls av att "bara" mata en liter, rekommendationen är upp till 5 liter och hur sjukt det än känns och låter så är det vad som krävs för att det där, ursäkta mig för ordvalet, skitfodret ska ha effekt :/ Annars är det bara som att kasta pengarna i sjön..
  Och jag drar inte ur hatten nånting nu, utan har fodrat med Racings Builder mix, och fick inga resultat alls förrän jag gav uppemot 4 liter per dag.

  Menar inget illa med min kommentar, just saying att du nog blir besviken om du fodrar en liter om dagen :)

  SvaraRadera
 4. helt sant, mycket kraftfoder är inte bra! men hästar som behöver mera kraftfoder så skall man mata lite och många ggr per dag så är det inte så farligt för tarmarna.

  SvaraRadera
 5. helt sant, mycket kraftfoder är inte bra! men hästar som behöver mera kraftfoder så skall man mata lite och många ggr per dag så är det inte så farligt för tarmarna.

  SvaraRadera
 6. Jag är också ganska så säker på att resultaten kommer bli små, men som tidigare skrivet tänker jag inte mata massor med kraftfoder då jag är lite emot själva tanken med kraftfoder i sig. Kanske han får lite mer framåtdriv (troligen inte) eller så är han åtminståne glad då han får mera mat än vanligt ;)
  Men ett foder som det rekommenderas att man inte matar mycket av skulle jag inte heller ge, då det i mina öron låter som typ superstarkt och verkligen inte bra för magen.
  Jag tänker dela upp mängden på två gånger i dagen, en halv på morgonen/dagen och en halv på kvällen :)

  SvaraRadera