torsdag 25 april 2013

Vikten med rätt bett

Läste nyaste HÄSTmagazinet, och som vanligt är tidningen full av kul, värdefull, nyttig och tankeställande information. I detta nummer finns en artikel om bett, och hur viktigt det är med rätt bett, speciellt då det gäller unghästar. Det är också väldigt viktigt att variera med olika bett. Vi skall tänka på att variera och byta bett på samma sätt som vi människor byter skor. Även om alla kan vara bekväma på sitt sätt vill vi ju inte gå med samma skor hela tiden.

Åt Stormis har jag i huvudsak två olika bett. Ett tredelat och ett waterford, alltså ett såkallat boll-bett. Han fungerar bra på båda betten och jag skulle aldrig tänka tanken att lägga ett skarpare bett i munnen på honom.   Jag har aldrig förstått, än mindre gillat och godkännt, att hästar skall betslas upp med massor med skrot i munnen då de anses vara heta eller okontrollerbara.
Jag anser att det är lite av en fälla att betsla upp hästen, kommunikationsproblemet som ligger i grunden försvinner ju inte, det täcks bara in och slätas ut. Resultatet med en missnöjd häst som blir hård i munnen och ett försämrat band mellan ryttare och häst, ja det kan åtminståne inte jag förbise.
Jag får ofta intrycket att dessa ryttare anser sig rida väldigt bra och vara väldigt kunniga, desto mera det klirrar om munnen på hästen, desto prestigefylldare är det. Jag tycker det är tvärtom, desto mera skrot i munnen, detso sämre hästvett. Visst, undantag finns det alltid, men generellt.
Grimma eller halsrem och barbacka, det är äkta horsemanship. Det är genuina hästmänniskor. Och viktigast av allt, de lägger hästens välbefinnande framom allt annat.

Bettet kan klassas som lika viktigt som sadeln förklarar de i tidningen, och jag kan ärligt säga att jag nog inte lagt ner lika mycket energi på atthitta ett passande bett som jag lagt ner på sadel. Klart att man ser om hästen vantrivs på bettet och då gör något åt saken, men överlag.
Då tandläkaren raspade Stormisen berättade hon att han är väldigt trång i munnen och kan ha problem med att ta ordentligt stöd i bettet. Detta betyder att man måste vara nogrann med vad man rider honom på för att göra det så bekvämt för honom som möjligt.
Jag är lite sjukt på ett Sprenger Dynamic tredelat, just för att få ett så kvalitativt bett som möjligt då han är trång. Enda nackdelen är priset. Nåja, kanske jag vinner på lotto någon dag.. ;)

3 kommentarer:

  1. Jag är av HELT SAMMA åsikt!!! och vad fan är det som är snyggt med att ha alla möjliga olika bett som klirrar och tom ibland så mycket att hästen inte får fast munnen..?! :OOO tycker också att det är helt förjävligt att i de högre dressyr klasserna är ett MÅSTE att ha kandar.. Jag vet att många hästar inte skulle klara av ett sådant bett i sin mun, dels för att det är skarpt och för att det tar otroligt mycke plats i munnen.. //Ida

    SvaraRadera
  2. Ja, och det värsta med allt är att uppfattningen idag är att ju mera skrot i mun, desto bättre och snyggare. Jag tycker det är bedrövligt :(

    SvaraRadera
  3. O sen framförallt när det finns folk i vår herres hage som använder typ kandar bara för att det ser avanserat o duktigt ut....men till sanningen hör att dom int kan använda det på rätt sätt utan rider med stången som e absolut ajaj !!!! Tragiskt :(

    SvaraRadera