måndag 10 mars 2014

Hur är era hästar?

Vi behöve inte gå så himla långt bak i tiden för att hitta tankesätt om att djur varken tänker, känner eller förstår. Men tänk en sådan bred skala av personligheter det finns djuren emellan, även hos hästarna. Och vilken tur är inte det? Hur tråkigt det skulle vara om alla vore likadana? Huij.
Hur är era hästar? Några speciella personlighetsdrag?

I hagen kan Stormis vara lite reserverad, men 98 % av gångerna kommer han fram till porten med spetsade öron. Där har han bättrat bra mycket under det senaste året.
I boxen är han bara för söt. Varmblod som han är så står han och surar åt allt och alla. Hans högsta önskan är dock att du skall gå fram till honom och kela och mysa med honom. Men ända tills det att du börjar kela med honom, och direkt efter att du slutar, ja då är han sur. Så gullig enligt mig, klantponny!

Då man borstar honom är han snäll, men han är med hela tiden. Han vill gärna snusa på borstarna innan man börjar borsta, är det något ovanligt, som glansspray eller någon salva, ja då måste han få snusa på det, annars släpper han dig inte nära med preparatet. Då han snusat så går det dock utan problem. Han tittar hela tiden vad man håller på med, och har allt som oftast mulen ivägen då man borstar benen eller lägger på benskydd. Han gillar också att snusa och leka med min mössa då jag fixar vid hans framben, gångerna är flera då han förnöjt dragit den av huvudet på mig och överstolt stått med den i munnen. Klant.
Han gillar inte riktigt att få skydd på bakbenen och inte heller att kratsa bakhovarna. Man får nog såklart göra det, men det är ingen höjdare enligt stjärnan.

Han är heller inget fan av att få sadelgjorden spänd, och brukar mest likna en ballong då det skall fixas. Ibland går det bättre, ibland går det sämre, men ibland hadedet varit bra att ha en nål att sticka hål pådiverse ballonger med.. ;)
Han sänker huvudet till bettet och vill mer än gärna ha det i munnen, men är lite kinkig med att ta nackstycket över öronen. Här har han också blivit så mycket bättre och merparten av gångerna går det bra, ibland viftar han lite mera. 

I ridningen är han bra mycket ombytlig. Ibland går han bra och ibland har han helt glömt bort allt och har ryttare på ryggen för första gången. Nä men han har ju utvecklats enormt under detta år som Sandra har tränat honom, helt suveränt! Det är dock en bit kvar att gå, och då han är envisare än en åsna och lite av en dramaqueen så gör han det inte så himla enkelt. 
Det han dock har problem med är att han har tendenser till att bli stel i musklerna fort. Han tar också på liten volt kortare steg med ena frambenet, detta är troligen medfött då hans mor har samma tendens. Det är dock något som inte stört honom såhär långt, och så länge han inte har några men av det kommer han användas som vanligt.
Han är också Lat med stort L. Riktigt jäkla lat och drar sig nog för att jobba. Då han en gång jobbar så jobbar han fint, men det krävs lite jobb att få honom dit.

Stormis tar väldigt fort illa upp och blir enkelt förnärmad. Han har dåliga nerver och blir trött ganska fort. Detta gäller både i hanteringen och i arbetet. Om man tillrättavisar honom lite för hårt då han gjort något förbjudet (säg skrapa med framhoven och han får en dask på bogen) så blir han så jäkla sur och kommer inte över det i första taget. Han är också lite av en stressboll i de mest klantiga av situationer medan han i andra situationer är lugnare än en ko.
Om det händer något som han blir rädd för kan han stanna i det sinneslaget hur länge som helst även om det farliga är över. Då förblir han spänd och tittig en god stund. Tönt.

Så han har sina sidor, men jag gillar hans personlighet och skulle inte byta ut honom, aldrig.

2 kommentarer:

  1. Pampas och Nova har så mycket personlighets drag att det skulle bli tråkit att läsa om jag nämnde allt :) Nä men skämt och sido...Det är jätte bra med hästar med personlighet tycker jag. MEN det får inte vara ovanor som du sa, ex tigga, skrapa med framhoven. Det är sååå förbjudet!!! 10 poäng till dom som rättar till när hästen tigger!

    SvaraRadera
  2. Nej ovanor är det sista man vill ha :)

    SvaraRadera