fredag 14 september 2012

"ridning"

Jag red Stormis själv idag. Det var meningen att vi skulle träna på övergångar skritt-trav, men herren var så het att det var inte lite. Han var rädd för exakt allt; kvigorna på åkern bredvid, hundarna, trafiken, hinderbommarna på marken utanför planen, vinden, Adele och Albert som lekte. Allt detta är han van med från tidigare och han brukar bry sig noll.
Då han började på allvar med att försöka få mig ner från ryggen tänkte jag att det nog fick räcka, onödigt att pina både honom och mig då det uppenbarligen inte var en bra dag.

För två veckor sedan började vi kompletteringsmata honom med först 2 dl havre i dagen, och senare sänkte vi det till en dl då han hettade till och inte riktigt koncentrerade sig på ryttaren och arbetet. Jag bestämde mig idag för att helt ta bort havren och se hur han blir, då jag nu börjat tro att havre nog inte passar honom. Hans mamma blir ohanterbar av havre, så det kan ju bra hända att han fungerar på samma sätt. Det är synd att han inte tål havren, för innan han fick havre var han ibland lite slö och behövde en extra kick i baken. Men jag tycker att det nog är snäppet bättre att ha en småslö häst som man lite måste peppa än att ha en bomb som hoppar sina hinder i racerfart och inte lyssnar så bra.

För övrigt var det meningen att vi med Maria skulle köra Jolanda första gången idag, men då det började dra upp till storm så bestämde vi oss för att det nog kan vänta tills imorgon. I morgon är det för övrigt hoppträningar som gäller för Stormis, så jag håller tummarna för att han är lite lugnare då. 


Dagens "ridning"

HUUUUU, kvigor!

7 kommentarer:

 1. Min häst gick på bakbenen ut från stallet då han fick havre (även små mängder)... så nu får han korn istället :D men han tränas ju inte regelbundet heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren :D Stormis äter Racings Perfect Mix för tillfället, och innan havren var han lite slö.. Men jag tänkte ta som ny strategi att öka lite på Perfect Mix-givan om han går tillbaka till sitt gamla jag efter denna havrehysteri ;)

   Radera
 2. Pröva nån havrefri mysli,racing eller krafft produkt? Marstall lär ska ha bra foder oxå...Du får pröva dig fram va som passar, beroende på va du vill ha ut av de:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen Dildis :) Stormis äter Racing Perfect Mix (havrefri mysli), och utöver det lade vi till en dl havre.. Jag trodde ärligt inte att en dl skulle göra någon större skillnad i en 450 kilos kropp men OJ så fel jag hade ;D.. Men vi fortsätter att prova, havren var ju också bara ett försök :)

   Radera
 3. Haha vadå att han går bakom lod :D fast hellre bakom lod än med huvudet rakt upp som min häst.. -.-
  Så gott som alla hästar jag haft har varit känsliga för havren och fått just "Havre-Hysteri". Korn innehåller också energi men inte på samma sätt som havre så det kan ju vara en möjlighet för att få bara lite fart till. För hellre en häst som är på gränsen till het än en som är på gränsen till slö, det är så mycket lättare att jobba med en hetare häst, det har alla hållit med om. Eller så provar du ge tex Eggersmann's Natur Müsli, den innehåller energi i annan form än från havre. Det gäller att prova och prova och prova tills man hittar rätt, jag hoppas nu på att Equi Champ + korn + kli skulle funka med Ville, håll tummarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå tydligen tycker vissa att det är väldigt bra att frågasätta allt jag gör, vare sig det gäller hästar eller kor.. Jag e glad för att jag för en gångs skulle försökte mig på dressyr med honom.. :D Men angående fodret så provar vi med det han äter nu, men lite större mängd och hoppas på det bästa :)

   Radera
 4. * bakom lod på den DÄR bilden menade jag ju förstås, inte att han gör det hela tiden! ^^, :)

  SvaraRadera